Välj rätt städfrekvens hemma

Tycker du att ditt hem känns nött och slitet fast ni renoverade för bara några år sen? Det kan bero på storleken på din bostad. En av de parametrar som ska vägas in när man man tittar på slitage och städbehov är bostadsytan.Ni är helt enkelt flera personer som sliter och smutsar ner samma kvadratmetrar.

I dagens bostadsbrist har det blivit vanligare att familjer bor trångt. En trebarnsfamilj bygger till exempel om en liten trea till en fyra för att få fler rum till barnen och det är en innovativ lösning. Men slitaget blir dock det samma. Som riktmärke här i  Sverige brukar man tala om att varje person i bostaden ska motsvara 20 kvadratmeter. En familj med två vuxna och två barn bör alltså bo på en yta av 80 kvadratmeter. Men så vet vi att det inte ser ut längre.

I våra större städer har många småbarnsfamiljer betydligt mindre yta, många försöker klara sig med första barnet i en etta eller en två så länge det är möjligt. En bäbis kan så klart ha sin spjälsäng i mamma och pappas sovrum men när barnet börjar bli större är det knepigare att dela rum alla rimmar på ett dygn. Föräldrar behöver tid för varandra och egen tid. Barnet kan också tycka det är skönt att få gå iväg och stänga dörren om sig en stund när föräldrarna har varit “dumma”.

Få toaletter och badrum slits hårt

Mindre lägenheter har till exempel bara en dusch och kanske endast en toalett. Så är det ofta i till exempel treor under 80 kvadratmeter byggda på 90-talet och 00-talet. Ett sådant boende är byggt för att klara två eller tre personer i boendet. Så fort en familj med två barn börjar leva på en sådan yta kan det kännas att ytorna är underdimensionerade. En toalett är till exempel för lite för så många personer och behöver då städas ofta. Alla ska gå på samma toalett på morgonen innan skola och arbete. Hårt slitage kräver mer och grundligare rengöring och då kan till exempel Stockholmare ta hjälp av proffs som www.städföretagstockholm.com.

Det samma gäller köket. En liten lägenhet klarar ofta trycket av matlagning för ett par eller den lilla familjen. Men om en större familj ska laga nästan alla veckans mål i samma kök slits ytskikt och vitvaror betydligt hårdare.

Det här brukar bli tydligt under sommarlov, jullov och sportlov. Köket brukar kanske se helt okej ut under vanliga veckor men när alla är hemma samtidigt så kan det plötsligt se ut som om en bomb slagit ner i köket. Tonåringarnas smoothie och smörgåssmulor ligger utspillda, småbarnens trolldeg har fastnat på diskbänken och mitt i allt står gårdagens kastruller med spagetti och köttfärssås medan termosar med kaffe och varm choklad ska fixas. Många människor på liten yta spiller, fläckar ner och sliter hårdare. Så är det bara. Så om du undrar varför ditt hem är smutsigt ofta kan det bero på att ni bor många på liten yta.

11 Mar 2017