Rengöra köksfläkt/spisfläkt

Få en fräschare spisfläkt

Upplever du problem med din spisfläkt, trots att denna är relativt modern och ny? Sanningen här är att den förmodligen är ingrodd i fett från din matlagning och att den är i behov att av rengöras. Det här kommer inte att bli någon rolig överraskning för dig; har du aldrig rengjort din spisfläkt så kommer det nästan att påminna om då en biodlare skrapar loss honung från sina kupor – men med en uppenbar skillnad i att det hela, som sagt, handlar om fett och matos.

köksfläkt

Dock och därmed inte sagt att din fläkt inte kan bli ren och som ny igen och faktum här är att du förmodligen har allt som krävs i ditt hem. Det behövs nämligen inga dyra produkter för att rengöra en fläkt och om vi nedan radar upp det som krävs så ser det ut enligt följande.

Det här behöver du för att rengöra din spisfläkt

  • Bikarbonat
  • Ättika
  • En kastrull
  • Vatten
  • Tandborste
  • Diskmedel

Så här gör du rent köksfläkten

Förmodligen så har du alla ingredienser ovan och om inte så finns exempelvis både ättika och bikarbonat att köpa i vanliga affärer och till ett billigt pris. Med detta sagt; så här går du tillväga.

1: Koka upp vatten, ättika, diskmedel och bikarbonat i en kastrull.

2: Lägg ner filtret. Får inte detta plats så går det utmärkt att placera det i exempelvis badkaret eller i diskhon och hälla över blandningen.

3: Låt ligga i någon timme. Alternativt – låt det dra om du hällt över i diskhon.

4: Borsta rent med hjälp av en tandborste. Var lite försiktig här så att inget går sönder. Häll kallt vatten över med jämna mellanrum.

5: Torka rent. Här kan du använda hushållspapper eller låta fläkten torka på en torr handduk.

6: Sätt tillbaka filtret.

Viktigt är att poängtera att en aluminiumfläkt – alltså själva höljet, inte filtret -  kan ta skada av behandlingen ovan och att den kan komma att missfärgas av diskmedlet. För att göra rent en sådan så rekommenderar vi istället att du använder dig av en blandning av hett vatten, ett avfettningsmedel som finns hos återförsäljare samt kolsyrat vatten. Det gör underverk.

Din köksfläkt kan orsaka en brand

Slutligen så måste vi även peka på vikten av att man gör rent sin köksfläkt också och det handlar här inte enbart om hygieniska skäl. Nej, det fett som samlas kan mycket väl börja droppa ner på en het platta eller stänk från din matlagning kan komma upp i själva fläkten. Det finns alltså även en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till i att rengöra en köksfläkt/spisfläkt och inte enbart det faktum att man på köpet får ett fräschare område att laga mat kring.