Tips till storstädningen

En storstädning är, som namnet antyder, ett ganska stort projekt. När en storstädning väl är gjord känns det dock ofta riktigt skönt. Att veta hur ska man börja kan ibland vara det som är svårt med lite större projekt. Kanske kan tipsen nedan hjälpa dig att komma igång med städningen? Förhoppningsvis har du aldrig testat några av tipsen förut, vilket kan göra att din storstädning faktiskt blir spännande och rolig den här gången.

Illaluktande skor

Har du flera par välanvända och smutsiga skor som står i hallen? I sådana fall är risken nog ganska hög att de inte luktar särskilt gott. Ett enkelt tips som tar bort odören, är att helt enkelt strö lite bakpulver i dem. Låt det ligga där och skaka bara av dem sedan när det är dags att använda dem igen.

Om barnen varit framme

Om dina barn tycker om att rita med tuschpennor (som de allra flesta barn gör), är det inte helt osannolikt att det kommit lite färg på andra ställen än på pappret. Ett bra tips att ha i bakfickan är att dessa fläckar är lätta att få bort med lite tandkräm. Gäller dock endast på trä.

Få bort lukt från husdjur

Har du en hund, eller ett annat husdjur för den delen, har den förmodligen varit på möblerna. I sådana fall kan möblerna börja lukta lite illa efter ett tag. Precis som med de illaluktande skorna, fungerar det utmärkt att strö bakpulver över området där hunden varit. Låt det vara där i ungefär en kvart, och dammsuga sedan upp det, helt enkelt.

Mjuka upp handdukarna

När handdukarna har några år på nacken, kan de börja kännas lite stela, ja, nästan hårda till och med. För att mjuka upp dem på ett smidigt sätt kan du lägga in dem i tvätten och ha så varmt vatten som det bara går. Lägg till lite ammoniak – inget annat. Efter tvätten är handduken mjuk och len igen.

Få bort fläckar på skärbrädan

Har du märkt under storstädningen att dina skärbrädor har en hel del fula fläckar på sig? Du är inte ensam. Som tur är går det relativt enkelt att få bort dessa med hjälp av en citron. Skär citronen mitt itu, och för den sedan över de fläckiga områdena. Går det fortfarande inte bort? Strö över lite salt och bakpulver innan du testar igen.

Om silvret känns matt

Ser silvret inte riktigt lika trevligt ut som de gjorde förut? Har du mycket silver framme kan det vara något att ta tag i under din storstädning. Ta lite tandkräm och gnugga in det, innan du torkar bort det med en ren duk efteråt.

Verkar inget av tipsen särskilt roligt?

En storstädning är, som nämnt i inledningen, ett ganska stort jobb. Således är det många som anlitar städhjälp istället. Att hitta en firma för det brukar vara enkelt. Bor du till exempel i Stockholm kan du testa att söka på ”storstädning Stockholm” (byt ut Stockholm mot din stad) i någon sökmotor på nätet. Förhoppningsvis får du ett antal träffar som sköter storstädning i Stockholm. Om du inte får några bra träffar – testa med lite andra sökord.

12 Apr 2017