Städning i hemmet

Att städa hemma är som alla vet något nödvändigt ont. Det är tidskrävande och ett ganska tungt arbete som måste göras varje vecka. För många människor hinns det helt enkelt inte med. Arbete, familj och aktiviteter tar all tid på vardagar och helger.

För till exempel äldre eller människor med fysiska besvär blir det svårt att genomföra en städning även om man har tiden.

Ta hjälp med städningen

Det har på senare år blivit mer och mer vanligt att man anlitar professionell hjälp med sin hemstädning. I och med skatteavdraget för hushållsnära tjänster så är det inte längre så dyrt heller. Tidigare så var det bara de som hade gott om pengar som helt enkelt hade råd med städhjälp.

Det gjorde att många anlitade svart städhjälp istället vilket medförde en mängd problem med både städningen och oseriösa aktörer. Man var helt rättslös om det blev problem och så var och är det ju olagligt.

Många städbolag

I och med det ökade intresset för städtjänster har städbranchen formligen exploderat. Det har kommit upp massor med nya städbolag som erbjuder ett antal städtjänster både för privatpersoner och företag. 

Det är vanligt att företag har långa städavtal som innebär kontinuerlig städning veckovis. Det är mycket smidigt för företaget när det inte behöver tänka på städningen utan att den sköts av ett externt bolag.

Olika inriktningar

Det finns företag inom städbranschen som erbjuder tjänster mellan himmel och jord. Man kan få hjälp med städning av till exempel bostäder, kontor, industrilokaler, källare, garage cch skolor. Det finns också de som nischat sig på till exempel kristallkronor, mattvätt, golvvård och liknande.

Hur går det till?

Det enklaste när man letar efter seriösa städbolag är att leta på internt efter lokala bolag. Det kan man begära in flera offerter och jämföra priser. Det kan kan också vara smart att söka efter kundrecensioner.

RUT-avdrag

Vad kostar det att anlita städhjälp? Det beror såklart på vilken städtjänst man behöver och hur stor boendet eller lokalen är som ska städas. Väljer man någon form av abonemangsstädning med återkommande städning blir det naturligtvis billigare.

För privatpersoner går det att utnyttja statens skattereduktion när man anlitar städtjänster. Det gäller för personer som betalar skatt i Sverige och är minst 18 år. Man får dra av 50 % på arbetskostnaden. Man får i regel hjälp med all admin som och kontakten med skatteverket. Det nya priset syns direkt på fakturan och sedan är det klart. 

 

28 Jun 2019