Skippa alla tips på bakpulver i vasken eller avloppet!

Ett tag förekom det en hel del tips på hemmagjorda saker som bakpulver och vinäger som ska hällas ner i avloppet om det har bildats ett stopp där. Gör inte det. De professionella VVS-montörer som får höra talas om att blanda i bakpulver och hälla vinäger i vasken tar sig för pannan, då det varken tester eller erfarenhet kan bekräfta att det verkligen hjälper. Inte heller hjälper starka kemikalier med kaustiksoda är alldeles förfärligt att hälla ner i avloppet. Vi avråder från alla den sortens ovetenskapliga försök med det egna avloppet.

Använd sugpropp i stället 

Det enda som VVS-montörerna råder till är att använda mekanisk rensning av vask och avlopp, det vill säga en sugpropp med handtag, som bildar ett mekaniskt undertryck i rören och troligtvis får det som har fastnat att lossna. När det som har hindrat vattnet från att rinna i avloppen kommer loss, är det bästa som du kan göra är att skruva loss botten på röret under vasken eller handfatet, och ställa en hink under och låta vatten rinna ner i hinken. Finns det ännu något kvar som stoppar vattnet från att rinna, bör du ta en flaskborste, till exempel och rengöra rören inuti. Detta bör göras med jämna mellanrum och så snart du märker att vattnet inte rinner ner i avloppet som det ska.

Använd enbart miljövänliga rengöringsmedel

Det är inte rådigt att använda annat än miljövänliga rengöringsmedel. Vi måste alla ta ansvar för att de vattendrag som vi ännu har, inte behöver förorenas av kemikalier som förstör vatten, och det liv som lever i vattnet. När det sedan ska renas, försvinner inte kemikalierna utan stannar kvar och dödar djur och natur. Alla vilda djur har ju inte en chans att rena det vatten som de dricker i naturen. Allra minst fiskarna som lever i vattnet.

Om du inte vet vad som är miljövänligt

Samma princip gäller som när du letar efter livsmedel som inte är särskilt hälsosamma för dig att inta eller äta; ju längre innehållsförteckning, desto fler dåliga tillsatser finns det i det livsmedel som du funderar på att köpa och äta. Ju längre innehållsförteckning som ett rengöringsmedel har – jo, titta på rengöringsmedlets innehållsförteckning för att avgöra om det är miljövänligt eller ej.

Så får du miljövänlig rengöring hemma

Ju längre den är, desto sämre är den för miljön. Det rengöringsmedel vi hittills har hittat med en rekordkort innehållsförteckning är Grumme såpa. Dessutom tar den bort smuts lika bra som de starka kemikalier som vi är vana vid att använda. Ett enda undantag, vill vi påminna om. När det kommer till kräksjuka och att rengöra toaletten så att sjukdomen inte sprids vidare, måste man dessvärre faktiskt använda Klorin, som är det enda medlet som effektivt dödar de bakterierna. Ett annat sätt att förvissa sig om att det endast rengörs med miljövänliga rengöringsmedel hemma hos dig är att anlita en miljövänlig hemstädning. Här kan du läsa mer.

17 Jan 2019