Så tar RUT hand om ditt hem

Funderar du på att anlita hemstädhjälp men är osäker på vad det kostar? Du har säkert hört talas om RUT-avdrag, alltså avdrag för dig som anlitar en hemstädningsfirma för att få hjälp med till exempel fönsterputsning, dammsugning och tvätt. På Skatteverkets hemsida finns tabeller som hjälper dig att få en översikt och här finns också en tjänst som hjälper dig att räkna ut kostnaderna så du får ett grepp om du har råd eller inte.

Som riktmärke kan du tänka att är du under 65 år gammal kan du få göra RUT-avdrag upp till 25 000 kronor per år. Är du över 65 år kan du få göra avdrag för dubbelt så mycket. Men det beror på din ålder och om du samtidigt anlitar ett ROT-företag. I så fall räknas RUT ihop med ROT till den totala summan. Som grundregel kan du tänka att du kan få göra RUT-avdrag för en tredjedel av hemstädningen. För att få veta mer exakt och få en individuell uträkning så använd tabeller och hjälp med uträkning hos Skatteverket.

Hemstäd så mycket mer än rena golv

Vad ingår då i hemstädning, alltså vilken hjälp kan du göra RUT-avdrag för? Mycket mer än vad du troligen tänkt på. Städningen omfattar förstås grundläggande sysslor som nämndes här ovan. Det handlar om allt från att rengöra kökskakel och ugn, till att städa toaletter, skura golv och fluffa till kuddarna i soffan framför tv:n.

Men RUT omfattar mycket mer än så. Avdraget gäller också hjälp med tvätt och strykning av kläder i hemmet. Barnpassning när du behöver anlita ett företag för att ta hand om dina barn och trädgårdsarbete. Trädgårdsarbete kan i och för sig vara allt från att vattna blommor till tungt grävarbete. För RUT gäller bara avdrag för enklare trädgårdssysslor. Du kan alltså inte räkna med RUT för att en grävmaskinist behöver komma hem till dig och bygga en damm eller när du ska eller anlägga en ny grusgång. Men RUT gäller för gräsklippning och andra mer vardagliga sysslor som behöver göras i en trädgård. Så de där blommorna och buskarna du kanske oroar dig för - de kan du få vattnade.

Vintertid har du också möjlighet att ta hjälp av ett företag med snöskottningen hemma. Allt detta omfattas av RUT. Vill du titta närmre på vad som gäller så kontakta Skatteverket eller titta på dess hemsida.

4 Jul 2016