Så ska flyttstädningen vara

Alla som har flyttat in i en ny bostad vet att man absolut inte vill hitta en hög med smuts i bostaden. Man vill inte öppna ugnen i spisen bara för att konstatera att man blir tvungen att städa upp efter den som flyttat ur bostaden, eller öppna köksskåp och hitta en massa damm där. Eller flytta in i badrummet bara för att konstatera att den som bodde där innan, inte har rengjort rören under handfatet. Om man tänker så, kanske det blir lite lättare att flyttstäda. Det enda som man kan säga om flyttstädning är att man i princip behöver rengöra precis allt.

I all rum

Alla fönster i alla rum ska rengöras så att det inte finns några ränder kvar på fönstret. Det bästa är att investera i en riktig fönsterskrapa. Man måste inte använda dyra och starka fönsterrengöringsmedel. Det viktigaste är faktiskt fönsterskrapan. Du kan vända dig till en målarhandel för att få tag i en riktigt bra fönsterskrapa. När du rengjort fönster bör du även rengöra fönsterbrädan, fönsterbåge och fönsterkarmar ordentligt. Dessutom bör du rengöra alla element i alla rum. Det enda sättet att rengöra elementen är att haka av dem så att du kommer åt bakom dem. Du bör även rengöra golvlister och alla dörrkarmar, samt alla dörrar, framför allt ovanpå dörrarna.

I köket

I köket bör du rengöra alla vitvaror. Det är ingen dum idé att börja med att tömma kyl och frys. När de är tömda kan du ta bort allt som går att ta loss. Diska alla delarna och låt torka. Rengör alla hyllor, botten på kylen och väggar och dörr. Stäng av frysen och vänta tills frysen har tinat och avfrostats. Rengör sedan allt invändigt i frysen. Gör likadant med spisen. Rengör spisen utanpå, ovanpå och inuti. Rengör även köksfläkten genom att ta loss alla delarna och diska dem. Låt dem torka innan du lägger tillbaka dem i fläkten.

I badrummet

I badrummet är det mycket viktigt att du rengör noggrant handfat, toalettstol och toalettring, dusch och badkar. Golvbrunnen bör du ta loss och isär och rengöra både själva brunnen och den del som sitter i den. Har du en tvättmaskin i den bör du rengöra den både inuti och ovanpå. Här är det som sagt viktigt att rengöra alla rör och kaklet i väggarna. Även golvet ska rengöras.

I garage och förråd

Garaget och förrådet ska tömmas och sopas rent. Finns det hyllor där bör de tömmas och dammas av. Är allt detta gjort bör det vara rent i bostaden. Det är bra att gå igenom allt när det är helt tomt och se över väggar, tak och golv. Det ska inte finnas någon fläck där. Känns flyttstädningen som ett omöjligt projekt, kan man alltid anlita en städfirma som tar sig an den.

11 Jun 2019