Så rengör du grillen bäst

Nu under vår- och sommartider är det väl ingen som vill stanna inne bara för att laga mat? Vi har ju blivit riktiga hurtbullar, hela det svenska folket och vill hellre stanna utomhus och inta alla våra mål ute. Ibland kan det till och med vara enklare att sätta på grillen för att tillaga vardagsmaten än att ställa sig i köket och göra maten på spisen Smäller man upp några fileer på grillen, eller några skivor karré, eller nötbit och ännu hellre korv, är det bara att öppna en påse med färdigt sköjd sallad, skära upp några skivor tomater och gurka, så har man vardagsmaten som också barnen gillar.

Dags att rengöra grillen

Just därför kan grillen behöva rengöras då och då. Har man inte rengjort den på ett tag kan gallret efter ett tag blir riktigt svart av sot. Då vet man att det är dags att rengöra gallret riktigt väl. De allra flesta grillar kan man lossna själva gallret på. Lägg gallret i blöt i en balja med vatten och diskmedel och låt det stå medan du rengör resten av grillen. (Den bör vara kall för att du ska kunna hantera den och slippa bränna dig på den). Häll ut askan i blomrabatten. Det blir bra för blommorna och du slipper lägga ännu mer sopor på hög.

Så rengör du den ren från svarta fläckar

När du har hällt ut askan är det sedan lätt för dig att ta en fuktig trasa med lite diskmedel och torka bort den finkorniga askan. Har du bränt grillen så kan du ha svarta fläckar på den. Ta då lite stålull och vatten och skura rent grillen. När du är klar, kan du återgå till gallret. Beroende på hur smutsig den är kan du behöva en svamp, en diskborste eller stålull för att göra rent gallret. Stålullen är definitivt det bästa sättet att rengöra galler på. Du behöver inte gnugga utan kan ta verja galler skilt för sig.

Efter det dags att städa resten av huset

Har du sedan rengjort grillen klart, kanske du bör fortsätta städa köket, badrummet, vardagsrummet och sovrummen. Känner du att du lade ner all energi på grillen kan du alltid anlita en städfirma för städningen av resten av huset. Med RUT-avdraget får du ner kostnaden med en tredjedel. RUT-advraget är ett statligt bidrag så att vi lättare ska anlita städ-, reparations-, trädgårds-, och barnpassningstjänster.

12 Jun 2018