Så hanterar du fett från köket

Du som är van att städa kök, vet att det kommer mycket fett ur alla rengöringssvampar som du använder för att rengöra ugnen, till exempel. I vanliga fall tänker vi inte på att fettet går med avloppsvattnet ut i våra rör. Om det är så att man har stora mängder fett som vi har kanske haft i våra stekpannor och kastruller åker det ut avsevärd stor mängd fett ut i avloppet. Fördes som rengör riktigt stora kök, som storkök i skolor eller i restauranger kan komma att rengöra mycket fett som åker ut i avloppet på samma sätt som när du rengör köket hemma.

Skillnaden är den att fett i så stora mängder som det ofta blir i stora kök, skadar avsevärt rören och kan orsaka stora stopp i rör för hela kvarteret. Den som har följt med på Youtube, har kanske sett jätte-fett-kklumpen som filmades i avloppsören under London. Vi får hoppas att vi inte drabbas av något liknande. Risken är stor eftersom vi äter alltmer fet mat. När vi sedan ska rengöra kastruller, tallrikar och stekpannor åker fettet ut med avloppsvattnet och gör en stor skada.

Du måste ha en fettavskiljare

Då är lösningen en fettavskiljare. Det är en lösning som skiljer fettet ur vattnet. Fettet lägger sig som en hinna på insidan av rören tills hela röret är blockerat av fettet. Allt detta kan leda till höga kostnader då man gång på gång måste spola med hett vatten. En fettavskiljare kan man alltså installera antingen utom- eller inomhus. En fettavskiljare är helt enkelt en tank som separerar fett från vatten. Fett lägger sig som en hinna ovanpå vattnet då molekylerna är ”lättare” än vatten. Då kan man med hjälp av de olika egenskaperna hos molekylerna skilja fettet åt från vattnet. Fettet kan sedan komposteras och slängas på rätta stället.

Krav på restauranger att ha fettavskiljare

Sedan några år tillbaka har alla kök i restauranger och skolor, krav på att installera fettavskiljare för miljön skull. Om man undrar hur man kan få en sådan fettavskiljare installerad i sitt hus, restaurang eller kök, kan man googla fettavskiljare, och sedan skriver man den ort där man har behov av fettavskiljaren, så lär du få flera bra förslag på företag som säljer sådana fettavskiljare. Sedan är det bara att kontakta dem och begära offert.

Det företag som säljer fettavskiljare kommer då ut och installerar fettavskiljaren så att den monteras på rätt sätt. Eftersom alla stora kök som restaurangkök och skolor och anra offentliga sjukhus har krav på sig att ha en fettavskiljare, måste man installera en sådan. Det är inte möjligt att välja själv.

19 Mar 2018