Så är det inom städbranschen

Vi är alltfler som har märkt fördelarna med att låta någon annan komma hem och städa i våra hem. Med ROT-avdrag får du ner kostnaderna för hemstädningen. Och branschen fortsätter växa så det knakar. Störst andel RUT-avdrag stod inte överraskande Stockholm för. Där gjordes det 436.509.433 RUT-avdrag under de tre första månaderna bara i år. I Göteborg 155.971.326 avdrag, och då är hela länet inräknat, enligt siffror från abouttime.se som påstår att de har fått sina siffror från Skatteverket.

Flera miljarder kronor inom RUT-branschen

I rena siffror omsatte hela RUT-branschen 10,2 miljarder svenska kronor, bara under förra året. Det motsvarar 17.000 heltidstjänster, som anlitades av nästan 900.00 personer, nästan 1 miljon hushåll. Så om inte annat, sysselsätter denna bransch en hel små stad på 17.000 invånare. Inte illa för tjänster som går ut på att hjälpa andra. 

Vi som konsumenter kan klappa oss själva på axeln åt att vi genererar så pass många nytt arbete. Dessutom är detta en kvinnodominerad bransch, och det är enkelt för nyanlända svenskar att få denna typ av arbete eftersom det inte krävs stora kunskaper i svenska språket. Så alla invandrarkritiska människor som påstår att invandrare kommer hit för att leva på bidrag kanske kan ta sig en funderare. Här finns i alla chanserna för dem som är nya i landet att ta sig in på en arbetsmarknad, som lär växa även i framtiden.

I Göteborg finns över 600 städföretag att arbeta inom

Bor man i Göteborg är detta ett yrke som det är lätt att få om man till exempel är ung och råkar vara skoltrött och inte vill vidareutbilda sig efter gymnasiet. Att städa kräver ingen utbildning. Dessutom är det aldrig fel med arbetserfarenhet. Har man tagit en paus i studierna, inser man lätt fördelarna med att utbilda sig om man har några års arbetserfarenhet.

Hur är det då att arbeta med hemstädning i Göteborg? Som städare får man gå till olika hem. Då gäller det att man kan bemöta dem med ett trevligt sätt. Det är ju människor som släpper in dig i sina hem. Du har säkert fått en lista på det du ska städa hemma hos dem. Då är det bara att bocka av alla uppgifter som du ska göra.

Viktigt med ha ett trevligt bemötande

Det är viktigt att vara noggrann så att kunden blir nöjd med ditt arbete och inte klagar till din arbetsgivare. Man kan lyssna på musik medan man arbetar, så går tiden ganska fort. Du får ett omväxlande arbete, och kommer att åka ut till flera olika stadsdelar i Göteborg. För det mesta kommer du att arbeta med de maskiner som finns tillgängliga hemma hos kunden. Eventuellt har du med dig rengöringsmedel och egna redskap, som handskar och eventuellt munskydd. Du bör också ha bra skyddskläder och har fått information om vilka rengöringsämnen som passar med olika material och hur du får rent en smutsig ugn på noll tid.

28 May 2018