Praktiska tips för kontorsstädning

Är ditt skrivbord på kontoret en enda röra? Har du svårt att hitta viktiga papper och dokument när du behöver dem? Är det smutsigt och dammigt? Påverkar allt detta din prestation på arbetet? Får du retsamma kommentarer från dina kollegor? Vill du få rätsida på det hela och börja arbeta effektivare?

Om du känner igen dig i detta bör du läsa denna artikel med tips om kontorsstädning i praktiken - hur du får ordning och reda på kontoret. Det krävs inte alltför mycket ansträngning för att få till en acceptabel arbetsmiljö -  det räcker med att man är någorlunda disciplinerad och organiserad.

Vi tar det steg för steg:

Håll datorutrustningen ren och fräsch

En fläckig skärm och/eller ett dammigt skrivbord fullt med brödsmulor och annat mellan tangenterna ger inget trevligt intryck (dessutom frodas bakterierna). Det är dock lätt att det blir så om man har för vana att äta lunch eller fika vid sin arbetsplats – vilket många har. Vad värre är – kontorsstädarna låter ofta skrivborden vara då det vanligen finns mycket känsligt material på dem

Som tur är detta problem relativt enkelt att komma tillrätta med. Det finns trasor och medel som är speciellt framtagna för att rengöra elektronik och dessa är mycket lätta att få tag på. Regelbunden använding av dessa kommer att göra din arbetsstation betydligt fräschare, och hälsosammare. Det gäller bara att man har disciplinen och orkar ta tag i det.

Gör dig av med pappershögarna på skrivbordet

Det sägs att vi lever i det papperslösa samhället, men det stämmer nog inte in på särskilt många kontorskrivbord. De är i stället överhopade av papper, som ofta ligger huller om bullar i olika högar.

Nyckeln här är att sortera papprena i tid. Väntar man för länge har man till sist en enorm arbetsuppgift framför sig, och då är det lätt hänt att det inte blir av. Man skjuter upp det och situationen förvärras än mer.

Se därför till att skapa ett smart system med tydligt märkta fack eller mappar där du placerar dina papper. Det är även viktigt att våga kasta papper och bara behålla det man verkligen behöver. En grundläggande del i all kontorsstädning.

Plocka undan, plocka undan, plocka undan

Det är faktiskt otroligt hur snabbt ett skrivbord kan bli belamrat med föremål som egentligen inte hör hemma där. Och när så blir fallet kan man inte hitta de saker man verkligen behöver för att utföra sig arbete på bästa sätt.

Nyckeln är som vanligt – disciplin. Se till att plocka undan regelbundet -  det kan till och med vara läge att avsätta fem minuter per dag för detta, och behandla undanplockandet som ett viktigt möte du inte kan missa. De minuter du lägger på detta kommer att betala tillbaka sig mångfallt i form av ett effektivare arbeter och ökad produktivitet.

Återigen – var inte rädd för att kasta saker du inte behöver. Visitkort till affärskontakter du inte använder längre, och överflödigt reklammaterial som pennskrin, kalendrar, kaffekoppar och liknande är exempel på saker som du mycket väl kan göra dig av med. Allt i ordningens och effektivitetens namn.

De saker som finns trots allt får finnas kvar på skrivbordet ska förstås vara väl organiserade – allting ska vara på sin plats.

Här kan du läsa mer om kontorsstädning.

12 Dec 2017