Orkar du inte längre städa ditt hem?

Vi blir allt äldre och vi lever allt längre. Vi blir dessutom allt fler (9 miljarder människor). Inte så konstigt att många vill höja pensionsåldern. Varför inte? Vi är ju allt friskare högre upp i åldrarna, vilket gör att vi skulle ju kunna orka arbeta under en lägre tid, än förut. Bara i Sverige har vi ju på kort tid fått många äldre som är kring 70-års åldern. Så många som kring 600.000 män, och lika många kvinnor är mellan 70 och 80 år gamla. För bara 50 år sedan dog de flesta kring 70-årsåldern. Att då bli pensionerad innebar att man ofta levde 5-6 år, sedan dog man. Idag är det väldigt många som blir cirka 80 år gamla. Det skulle vara som om vi blev pensionerade kring 80, och dog 5-6 år senare. Då skulle pensionsålderna mer påminna om den då för 50 år sedan.

Så har befolkningen förändrats sedan 1900-2017

Under 2017 fanns det finns många som var i mellan 25–29 år och som var mellan 50–54 år i Sveriges befolkning. Det var riktiga babyboomer som föddes under 1960-talet och i början av 1990-talet. Det finns något fler män än kvinnor, upp till att de fyller 60 år. Och det i sin tur beror på att det föds fler pojkar än flickor, men i de äldsta åldrarna finns det tvärtom fler kvinnor än män. Och det beror på att kvinnor lever längre.

Under 1900 jämnt var befolkningspyramiden från år 1900 mer som en pyramid med en stor bas med väldigt många unga och barn, och en smal topp med väldigt få äldre människor. På den tiden var nästan var fjärde svensk cirka 10 år eller yngre medan endast drygt 8 procent var 65 år eller äldre.

Allt fler äldre ger en tung arbetsbörda för de unga

Att vi har så många som 600.000 män, och lika många kvinnor som är i 70-års åldern gör att det blir jättetungt för dem som ska jobba och betala in skatt, som i förlängningen är det som föder de som är 70 år och äldre. Där har du orsakerna till att politikerna tycker att vi ska höja pensionsåldern. Det kan vara svårt i vissa yrken att orka arbeta ända till 80-års åldern. Man kan ju knappast förvänta sig att en 80-åring ska arbeta som sjuksköterska eller som betongbyggare, eller hur? Däremot kan vu ju det av någon som är kring de 70 år, eller hur?

Hemstädning till de äldre gör att de kan bo hemma längre

Därför behöver vårt samhälle ändras och på sätt som är anpassade till den förändrade befolkningspyramiden. Vi behöver göra det möjligt för fler att kunna bo hemma. Då behöver samhället se till att erbjuda de slags tjänster som gör att de kan bo hemma, som hemstädning i Helsingborg. Det är en stad där man kan få göra Rut-avdrag på sin hemstädning och som har bra priser för dem som är äldre. De kan få göra avdrag på upp till 50.000 kronor per person och år, bara de är mer än 65 år.

3 Sep 2018