Måla om dina köksluckor

Om du bestämt dig för att måla om dina köksluckor finns det några saker som du bör tänka på. Avsett ordentligt med tid och se även till att du har gott om utrymme för att nåla och låta luckorna torka. En annan sak som är viktig är att du måste ha rätt utrustning. Hör av dig till din lokala färghandlare och be om tips om penslar och färger som lämpar sig bra för att måla på köksluckor med. Här kommer en enkel guide som kan hjälpa dig med arbetet.

Inled arbetet med att tvätta de gamla luckorna noggrant. Bäst är att använda målartvätt och sedan låta dem torka ordentligt. Se till att du får bort alla fettfläckar då dessa gör att färgen inte fäster på materialet.

 Därefter är det dags för grundmålning. Här är det viktigt att du skapar en bra grund för att färgen ska få bra fäste och bli såpass tålig att den tål de påfrestningar som att sitta i ett kök medför. Grundmåla luckorna lugnt och metodiskt med snickerigrundfärg. Den kan vara både vatten- eller oljeburen beroende vilken färg du valt. Se till att du inte lämnar några ojämnheter och att det inte bildas droppar av överflödig färg i kanterna. Dock är det viktigt att du använder tillräckligt med färg så att den kan flyta ut och bilda ett solitt lager över hela luckan. Grundmåla gärna luckorna 2 gånger för bästa resultat.

Till sist är det dags för att göra den sista strykningen. Detta sker med en speciell färg för färdigstrykning som du köper hos din färghandlare. Själva målningen sker på samma sätt som grundmålningen och även här är det viktigt att du använder tillräckligt med färg så att den kan flyta ut och binda ihop. Var dock försiktig med överflödig färg vid kanterna.

Upplever du att det är för mycket arbete med att måla dina luckor själv kan du alltid välja att lämna in dem för lackering. På så sätt för du så gott som nya luckor levererade hem till dig utan allt arbete och trassel.

11 Feb 2017