Kan du städa?

Är du en person som kan städa? Det är nämligen inte alla som kan städa – har vi märkt under årens lopp. Även den som säger sig gilla städning, är det ändå inte säkert att den personen kan städa. Det kan väl ändå intee vara raketforskning att städa... eller hur? Nej, förstås inte. Trots det är det faktiskt inte alla som kan städa. Därför går vi igenom grunderna här.

Dammsugning

Ska du dammsuga, ta inte bara fram dammsugaren och sätt igång. Kolla först om dammsugarpåsen är full. Det gör du genom att öppna dammsugaren. Då ser du dammsugarpåsen. Stick in ett finger i dammsugarpåsen. Får du in hela ditt finger i påsen, då kan du sätta igång att dammsuga med den. När du dammsuger, stå inte bara på ett ställe och för munstycket fram och tillbaka. För dammsugaren ända fram till golvlisterna. Böj på ryggen när du dammsuger under bord och soffor. Då ser du om du kommer åt i alla hörn.

Torka damm

När du ska få bort allt damm som gärna lägger sig som en tjock matta på golvet eller på bord och byråer. Ta då en trasa, som du väter och sedan vrider ur. Ta en tom sprayflaska, blanda i vatten och en tredjedel rengöringsmedel. Ta för vana att ha både trasan och sparyflaskan i händerna när du dammtorkar. Spruta först och torka med trasan sedan. Gör så tills allt damm är borta.

Moppa golv

När du har dammsugit alla golv, är det sedan dags att moppa dina golv. Fyll en mopphink med vatten och häll i en kork med rengöringsmedel. Ta sedan en mopp och doppa i hinken och vrid ur den sedan. Börja med att moppa golvet längst in i rummet och backa sedan bakåt medan du för moppen fram och tillbaka från vänster till höger och från höger till vänster. På det sättet täcker du hela golvet tills du är klar med moppningen.

Rengör toaletten

Här kan du ta på dig ett par städhandskar. Finns på närmaste mataffär. Ta sprayflaskan som du har med vatten och rengöringsmedel. Spraya på handfat och toalett. Häll koncentrerad rengöringsmedel i toastolen. Låt verka. Ta sedan en mjuk svamp och rengör handfatet. Var nogrann kring avloppet i handfatet och själva blandaren, och där blandare sitter i hop med handfatet. Ta sedan en annan svamp, avsedd för toastolen och rengör toaringen och toastolen. Torka sedan rent med en trasa, avsedd för toaletten. Avsluta med att moppa golvet i badrummet.

Tyckte du det där var svårt? Varför inte anlita ett städbolag som gör det åt dig. Läs mer om städbolag som gör hemstädningar i Uppsala.

26 Jul 2018