Hur tvättar man fönster?

I fikarummet kommer diskussionen igång över en kopp kaffe. Vem som tvättat fönster i helgen, vem som hellre väntar till säsongen för pollen dragit förbi ytterligare, och vem som redan tvättat sina fönster för flera veckor sedan. Tvätta fönster är något man ofta hör talas om när det hela är överstökat, inte när det ännu ligger på planeringsstadiet. Men måste det vara jobbigt att tvätta fönster? Vilka genvägar finns i form av städmaskiner? Nedan diskuteras vidare hur man tvättar fönster, enkelt och lätt.

Uppladdningsbara fönsterskrapan blaskar inte

Med en uppladdningsbar fönsterskrapa med sugfunktionen är det enkelt att tvätta fönster utan att blaska ned runt omkring. Städmaskinen finns i flera olika märken. Man kan spraya med den medföljande sprayflaskan, ofta finns även ett direkt anpassat tvättmedel som tillbehör till utrustning. Ibland sitter även en trasa eller mjuk yta i anslutning till sprayflaskan, så att man enkelt sprayar och tvättar i samma handrörelse. När man gått över ytan som sätter man på elen i fönsterskrapan och drar den uppifrån och ned. Samtidigt som rutan skrapas ren, så sugs vattnet upp istället för att rinna i smutsiga linjer ned mot fönsterbrädan.

Har man inte tillgång till ett specialrengöringsmedel finns det många som använder sig av vanligt handdiskmedel i sprayflaskan. För att undvika ränder på fönsterrutan, om man skulle märka av det problemet, så kan man se till att själva skrapan hålls lite lätt fuktig. Det gör också att fönsterskrapan glider lättare ned längs fönsterytan.

Ångstädmaskinen ångar fönstret rent

En annan sorts städmaskin som kan vara till hjälp är om man investerat i en ångmaskin eller ångtvätt. Använd ångmaskinen över fönstret och städa så som du skulle gjort på andra ytor, så som exempelvis kakel eller klinkers. Ånga löser snabbt upp fläckar och gör rent ytan. För att sedan rengöra kan man använda en fönsterskrapa. Man kan också testa sig fram att använda en microfiberduk. Med en torr microfiberduk kan man torka de fönsterytor där ångmaskinen rengjort. Eftersom ångtvätten inte behöver särskilt mycket vatten för att rengöra, räcker ofta detta med ett mycket gott resultat, utan att fönstret blir flammigt eller randigt.

En varning för tvättsvampen

Den som använder sig av en tvättsvamp som komplement till sin fönstertvätt får aldrig lockas av att använda den hårda och riviga sidan av svampen (om tvättsvampen har en sådan sida). Det kan vara lockande om fönstret är mycket smutsigt, men risken är att man gör repor som man snart kommer att ångra. En vanlig trasa, eller en fuktad microfiburduk torkar bort smutsen mycket mer skonsamt. En städmaskin, så som en ångtvättmaskin, kan också råda bot på många av de mest ingrodda fläckarna.

10 May 2017