Hur kan man rengöra ugnen miljövänligt?

Går det att rengöra en ugn på ett miljövänligt sätt? Har man en ugn som det var länge sedan som man städade kanske man har gett upp hoppet om en ren ugn, utan en massa starka kemikalier. Och köpa en ny ugn bara för att den gamla är smutsig, är ju inte alls särskilt miljövänligt. Tvärtom.

Så hur kan man rengöra ugnen på ett miljövänligt sätt? Det bästa sättet är att ta till exempel Grumme grön såpa. Sedan smörjer man in hela ugnen med såpan. Sedan sätter man på ugnen på 100 grader i 15-20 minuter. Låt den sedan svalna. Torka sedan när ugnen har svalnat, med en trasa. Allt går bort när du har torkat rent och du har en fin och ren ugn.

Att rengöra kök med diskmedel

På samma sätt kan du även rengöra resten av spisen, men använd här ett miljvänligt diskmedel i stället. Ofta har man fett i maten, när man till exempel steker den. Då kan det komma fläckar med fett på plattorna eller kring dem. Då kan du ta en sprayflaska och hälla i 10 delar vatten och 1 del diskmedel. Spruta med sprayflaskan på spisens olika plattor och kring dem. Ta sedan en trasa, eller en svamp med grov yta, och rengöra hela spisen.

Rengöra badrum med såpa

Såpa kan man faktiskt använda till allt som du behöver rengöra i din bostad. Handfatet och toastolen kan du rengöra med såpa. Gör som med diskmedlet och fyll en sprayflaska med vatten men endast med fyra delar vatten och en del med såpa. Spraya sedan på handfat och toaringen. I toastolen kan du hälla såpa direkt ur flaskan. Rengör sedan först handfatet med en mjuk svamp. Torka sedan med en ren trasa. Byt svamp till toastolen och rengör hela toastolen med den. Ta sedan en toaborste och borsta rent i själva toastolen.

Rengöra golv med såpa

Du vet väl att du även kan använda såpa till golvet. Dammsug först alla golv. Häll sedan 10 delar vatten i en hink och häll i en del med såpa. Doppa sedan en golvmopp i vattnet och moppa alla golv. Det kommer att lukta så gott och fräscht i bostaden när du har torkat alla golv med såpa och vatten. Tyckte du det där var för jobbigt? Man måste inte göra allt det där. Man kan istället anlita en städfirma som kommer och städar hemma hos en. Det finns så många städfirmor som numera är medvetna om miljön och städar miljövänligt. Läs mer om en miljövänlig städfirma i Eskilstuna på: städfirmaeskilstuna.se.

19 Dec 2019