Dags att rengöra ugnen för allt julbak?

Vad tiden ändå går snabbt. Vi tyckte ju just att det var sommar, men så inser vi plötsligt att det snart är jul, och efter det ett nytt år. Vi som är vana vid traditioner vill ha rena hus innan vi ställer till med fest(er). Ändå ställer vi ju till med en hel del bök innan julen, det ska bakas och griljeras. Det ska inhandlas paket och paketeras in. Det ska göras mat, stoppas korv och trillas köttbullar. Allt det stöket gör att kök och ugnar blir smutsiga och bör rengöras. Om man arbetar heltid, och kanske har barn och husdjur, och mycket annat som ska tas om hand och skötas om, då kan en städning göra att man baxnar och känner att man varken har tid eller ork över för det. 

Eftersom vi är medvetna om att de flesta gör sin egen julmat, anser vi att det viktigaste att rengöra hemma hos sig är rengörngen av köket. Vi går igenom hur man gör rent ugnen, diskmaskinen, diskbänk och under diskbänken.

Så städar du ugnen och spisen

Du vet väl om att du gott och väl klarar dig med vanlig grönsåpa till rengöringen av ugn och spis. Ugnen renögr du lättast genom att smörja den invändigt med koncentrerad grön såpa. Sätt ugnen på mellan 50-100 grader i 15-20 minuter. När tiden har gått ut, stänger du av ugnen och väntar tills den har svalnat. När den har svalnat, torkar du hela ugnen ren. Har du smuts som har svårt att släppa, kan du ta en borste, eller svamp, eller till och med en svinto. Sedan bör ugnen vara ren. Spisen brukar sällan vara lika smutsig, då kan det räcka med att blanda en flaska med såpa blandat med vatten. Spruta blandningen på spisen. Låt stå och torka sedan av med en disktrasa.

Så städar du diskbänk och under diskbänken

Spruta på samma sätt med vatten- och rengöringsflaskan på diskbänken. Låt stå några minuter och torka av med svinto eller en svamp. Töm hela lådan eller skåpet under diskbänken. Gör på samma sätt med rengöringsflaskan; spruta på, låt stå och torka av.

Så städar du diskmaskinen

Diskmaskinen städar du ren på bästa sätt genom att ta ur alla delar som är avtagbara och lösa. Särskilt den lilla korgen med sil som brukar finnas i botten av diskmaskinen. Den bör tas ur, diskas och torkas. Spruta på med rengöringsmedel och torka hela insidan av diskmaskinen.

Rengör resten av köket

När du ändå håller på kan du lika gärna torka kylen inuti. Ta ur alla hyllor, diska, låt torka och ställ tillbaka. Rengör fönsterbrädor, ta bort allt som finns på fönsterbrädan. Putsa fönster när du ändå håller på. Byt sedan till julgardiner. När du har gjort det är det dags att torka av taklampan,  köksfläkten och ovanpå köksskåpen. Dammsug sedan golvet och moppa golvet.

Kände du at detta var för mycket för dig? Vill du hellre anlita en städfirma för storstädningen? Läs då mer här.

2 Nov 2018