Checklista vid flytt

Ska du snart flytta? Då kanske du behöver göra en flyttstädning? Om du snart ska flytta och behöver göra en viktig flyttstädning kanske du behöver en checklista som hjälper dig att minnas alla viktiga saker som man bör städa i en flyttstädning. Därför kommer här en checklista inför flytten och flyttstädningen.

Boka flyttbil eller flyttfirma

Bland det viktigaste som man bör göra så snart som man har fått ett datum då man kan flytta in, är att boka en flyttfirma som kan hjälpa en att flytta, alternativt boka en flyttbil, om man vill flytta på egen hand. De flesta vill flytta i slutet eller början av månaden. Det innebär att de flesta flyttfirmor och bilar är upptagna. Så kan man tänka sig att flytta mitten av månaden kan man komma billigare undan.

Packa alla saker

När man ska packa är det en bra idé att börja med allt sådant som man ju inte behöver till vardags. Sådana saker som man har i garage och förråd. Det är ju oftast därför som man har det i förrådet och garaget, för att man sällan behöver dem. Då kan man passa på att packa ner allt det man annars inte behöver. På samma sätt är det med sakerna som man ofta stuvar i garderoberna.

Flyttstäda

I badrum:

 1. Här bör man alltid städa porslinet så att det är helt utan ränder och fläckar. Börja med handfatet och badkar. Det är mycket viktigt att kranarna rengörs ordentligt så att det inte är kvar några kalkfläckar. Rengör även golvbrunnen så att den töms och rengörs ordentligt.
 2. Rengör även badkar och dusch lika noggrant som toastol och handfat. Särskilt kranarna måste rengöras så det inte finns några kalkfläckar kvar.
 3. Rengör även kakelplattorna på väggarna, och klinkerplattorna på golvet. Ta mellan plattorna med en tandborste.

I kök:

 1. Rengör diskho ordentligt och kranar. Rengör diskbänken så att det inte finns några kalkfläckar kvar. Rensa även avloppet i diskhon.
 2. Rengör spis, ugn, mikrougn och köksfläkt. Ta ur filtret på köksfläkten och diska det ordentligt med rikligt med diskmedel.
 3. Frosta av frysen och när den är avfrostad, ta ur alla löstagbara delar och diska dem. Rengör även inuti med en ren trasa. Obs! Rengör gummidelen mellan frys och dörr där det ofta fastnar saker.
 4. Ta även ur alla löstagbara delar i kylen och diska dem. Låt sedan torka innan du lägger tillbaka dem. Rengör sedan inuti kylen. Obs! Rengör gummidelen mellan kylskåp och dörr där det ofta fastnar saker.

I alla rum:

 1. Alla fönster bör tvättas och putsas. Torka rent på fönsterbågar och fönsterkarmar. Rengör även fönsterbrädor. Både upptill och under fönsterbrädorna.
 2. Rengör bakom alla element. Dem kan man hänga av så att man kommer åt bakom dem. Rengör sedan utanpå.
 3. Rengöra alla fläckar som kan finnas på golv och väggar.
 4. Rengör golvlister, dörrar och ovanpå dörrarna, handtag och dörrkarmar.
5 Jan 2020