Förändra ditt kök i Östersund

En avsevärd skillnad kan ses kring hur vi ser våra kök idag kontra hur vi såg på dem för några år sedan. Köket var förr en plats där en person – ofta kvinnan – vistades och där det var hon som skötte matlagningen (och allt annat). Maten, den åt man i sin tur i ett annat rum; i matsalen och således så var köket i fråga en relativt liten plats. Den stora platsen handlade om matsalen där man skulle få plats och rum till hela familjen och till eventuella gäster. De flesta hus och lägenhethet i Sverige – från Östersund, till Stockholm, Kiruna och malmö – byggdes enlig funkismodellen. Det skulle i första hand vara en funktionell plats och det estestiska fick stå tillbaka för att det det mer praktiska. Kökstriangeln – diskbänk, spis och kyl – föddes och blev standard. Funktionellt, som sagt – men aningen passé sett till hur vi idag vill ha det och sett till de krav vid ställer på våra kök numera.

Nu då – vad har förändrats? Ja, det är egentligen bara att slå på tv:n eller titta lite förstrött i bokhandeln för att förstå vad vi menar. Oavsett vilken kanal du slår på så kommer du att se någon typ av underhållning där matlagning står i centrum. Du kommer i bokhandeln att kunna välja bland inte bara en-, två-, eller tre kokböcker – det går snarare tretton stycken på ett dussin.

Kockar har blivit kändisar – kändisar har i sin tur blivit kockar; Plura Jonsson, Per Morberg och Ernst Kirchsteiger som ett axplock på detta. Alla vill laga mat och alla vill göra detta i bättre anpassade kök; mer sofistikerade verktyg, öppnare ytor, bättre vitvaror, mer fokus på inredningen...

Tips för nytt kök i Östersund

Listan går att göras längre – men allt detta gör att av fler idag eftersöker ett nytt kök och vi tänkte ge några råd längs vägen i denna jakt. Vi kan säga att du bor i exempelvis Östersund och vill bygga om i ditt kök – dessa frågor tycker vi att du ska försöka svara på innan.

  • Kan jag göra jobbet själv? även ett nyckelfärdigt kök kräver en hel del. Du ska dels sätta upp stommar, dels så ska kakel på plats och dels så kanske även nytt vatten och avlopp måste dras. Är du händig av naturen så kommer det förmodligen att gå bra, men var beredd på att det ta väldigt mycket längre tid än vad du kanske räknat med.
  • Får du göra allt själv? Svaret här är – troligen inte. Ska du exempelvis dra el och sätta in golvvärme eller placera spotlights i taket så krävs det en behörig elektriker. Vi skulle även säga att en rörmokare bör närvara. Vattenskador vill du – kort sagt – inte ha på halsen. Hit ska vi även räkna in det faktum att du kanske inte får förändra så mycket i din bostad heller. Bor du i en hyresrätt (och även i bostadssrätt) så är du ganska bakbunden sett till att slå ner väggar; i synnerhet bärande sådana. Kolla vad som gäller innan du sätter igång och kontakta dels din bostadsrättsförening och dels även byggnadsnämnden.
  • Kan du sköta saker delvis? En bra mellanväg är att du själv gör det du tror dig klara. Att sätta upp stommar och sedermera luckor i ett kök är ett bra exempel på projekt som de flesta klarar av.
  • Välja företag? Här är rådet att du tar in offerter från så många företag som möjligt i Östersund med omnejd. Ju fler du kontaktar och tar in offerter från, desto bättre förhandlingsläge har du. Underskatta heller inte att låta det företag vars kök du köpt sköta om installation/montering. Gör de inte det så kan de säkerligen bistå med goda råd och kontakter till företag som har vanan.
  • Välja kök? Idag finns det hur många lösningar som helst och designer på kök som man tidigare bara kunde drömma om. Vårt råd är att du försöker hålla det lite mer klassiskt. Du kommer att lägga en ganska stor summa och köper du ett kök i Östersund som sticker ut så riskerar du att tröttna. Det nya kök du sätter upp ska hålla över en längre tid – både estetiskt och sett till livslängden på vitvaror, bänkskivor, skåp och luckor.
  • Behöver du helt byta ditt kök? I många fall så går det att förändra ett kök även med en mindre plånbok. Att exempelvis ta bort köksluckorna och lämna in dessa för lackering är ett bara sätt – att bara byta bänkskivor är ett annat.
10 Jan 2017